ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tarifeleri, Avrupa borsalarında ani bir düşüşe yol açarak yılın başından bu yana elde edilen getirileri sildi. Yatırımcıların, ticaret savaşından fayda sağlanacağına dair iyimserlikse yok oldu. STOXX Europe 600 Endeksi, Trump’ın 2 Nisan’daki gümrük vergisi açıklamalarının ardından yüzde 9 düştü.
Piyasalar salı günü toparlanma eğilimi gösterse de bu kısa sürdü. Avrupa borsaları çarşamba günü itibariyle %2’nin üzerinde düşüşler gösterdi. Satış dalgası, Avrupa hisse senetlerine yatırım yapanları ciddi biçimde sarstı. Analistler, yüzde 20’lik bir ABD ithalat tarifesinin bölgedeki büyüme beklentilerini yok edeceği konusunda uyarıyor.
Financial Times’ın haberine görei BCA’nın Baş Stratejisti Mathieu Savary, “Trump’ın tarifeleri o kadar büyük bir şok yaratacak ki, Euro Bölgesi’nin 2025 ortalarında hafif bir resesyona girmesi neredeyse kesin” dedi. Jefferies’e göreyse, Euro Bölgesi’nin 500 milyar euro tutarındaki ABD ihracatının 400 milyar eurosu tarifelere tabi olacak. Avrupa’daki en büyük endekslerin ihracat odaklı şirketlerce domine edilmesi nedeniyle kârlar da olumsuz etkilenecek.
Avrupa otomobil üreticilerinin hisseleri son haftalarda büyük bir düşüş yaşadı. Özellikle Stellantis gibi üreticiler, ABD ekonomisine büyük ölçüde bağlı. Goldman Sachs analistleri, STOXX 600’de hisse başına kârların bu yıl yüzde 7 düşmesini bekliyor.
Avrupa borsaları bu yılın başında küresel ticarete ilişkin tüm endişelere rağmen yükselişteydi. Almanya’nın başbakan adayı Friedrich Merz’in savunma harcamalarını artırma ve altyapıyı yeniden şekillendirme planı, yatırımcılar tarafından olumlu karşılanmıştı. Bank of America anketine göre, fon yöneticileri Avrupa hisse senetlerinin değerinin altında olduğunu düşünüyor.
Ancak, Avrupalı yatırımcıların tercihi, küresel piyasalarda yaşanan satış dalgası sırasında faydalı olmadı. Pictet Asset Management’ın Baş Stratejisti Luca Paolini, “Piyasalar çöktüğünde, bölgesel hisse senetleri birbirine benzermiş gibi görünür,” dedi.
STOXX 600 banka hisseleri ekonomik beklentilerin düşmesiyle doğru orantılı olarak tarifelerin ardından yüzde 14 değer kaybetti. Barclays’ten Emmanuel Cau, “Son dönemde en çok yükselenler hisseler en çok düşecek hisseler olabilir. Zira yatırımcılar risk almaktan kaçınıyorlar” dedi.
Analistler, ticaret savaşının daha da tırmanmasından endişe ediyor. Kısa vadede ABD ile Avrupa Birliği arasında bir ticaret anlaşmasına ulaşılması ihtimali düşük. AB, Çin gibi ABD tarifelerine yeni tarifelerle karşılık vermemiş olsa da iki taraf arasında huzursuz bir bekleyiş sürüyor. BCA’dan Savary görüşmelerin üçüncü çeyreğe erteleneceğini öngörüyor.
Bu belirsizlik, Avrupa ekonomisindeki kırılganlıkları da artırıyor. Avrupa ticaret savaşı öncesinde dahi sanayi üretiminde zayıf bir performans veriyordu. UBS Stratejisti Sutanya Chedda, Almanya’nın mali paketinin büyüklüğünün önemli olduğunu kabul ediyor. Ancak ticaret gerilimlerinden kaynaklanan baskının bu paketle ne kadar telafi edileceğinin piyasalar için asıl mesele olduğunu vurguluyor.